Ovaj dio priprema za ljeto mi nikada ne dosadi – biranje knjiga koje ću ponijeti na odmor! No, bez obzira što svi volimo čitati dok smo na odmoru, mnogi od nas imaju i druga očekivanja i želje koje treba natrpati u tih nekoliko dana predaha. Neki od nas žele samo odvući ručnik na neko osamljeno i mirno mjesto, bez ičije (čak i vlastite) djece na vidiku, i načeti roman koji ćemo čituckati polako, u pauzama između spavanja i hlađenja u moru ili bazenu. Drugi bi vjerojatno htjeli u odmor utrpati još i izlete brodom, šetnje po obližnjim divljim ili uređenim parkovima, koncerte po gradskim trgovima, ali se ipak ne odreći knjige. Kako samu sebe prepoznajem i u jednom i u drugom scenariju, pokušala sam sastaviti popih svojih preporuka tako da one pokriju različite ukuse čitatelja, a istovremeno uzmu u obzir i vrijeme koje za čitanje želimo i možemo na odmoru odvojiti. Nadam se da će vam se svidjeti! 🙂

knjige za ljeto 2016

Znato što? Znam da je ovaj popis većini vas zapravo nepotreban; ako ste bookworm, sigurna sam da već od siječnja znate koje knjige nosite na more. Ipak, znam i da uvijek rado pogledate preporuke i da vas barem površno zanima što to netko tamo misli da bi se na moru trebali čitati. 🙂 E još ako na popisu ugledate i knjigu koji već volite, preplavi vas jedan topao osjećaj ponosa i drugarstva prema sastavljaču popisa. Am I right or am I right? 🙂

Zbog čega baš ovi naslovi? Bit ću kratka jer je popis podugačak:

 1. SEKS U ZORU – Chrisopher Ryan & Cacilda Jetha
  Svaka knjiga koja na jednostavan, jasan, smiješan i znanstvenim činjenicama potkrijepljen način govori zbog čega mi – ne tek potomci majmuna, nego još uvijek majmuni – pravimo nepotrebnu dramu, ima moju punu pozornost. A i naslov sigurno privlači poglede na plaži. 🙂
 2. CRIJEVA SA ŠARMOM – Giulia Enders
  Sigurna sam da i ova naslovom privlači poglede na plaži, samo sumnjam da je to ona vrsta pogleda koju najčešće prati vragolasto namigivanje i mrdanje obrvama, kao što je, vjerujem, slučaj s prethodnim naslovom. Poslušajte me i zažmirite na naslov. Sigurna sam da će vam ovo biti među najdražim knjigama pročitanima ove godine. Get your shit together. 😀
 3. KOD KUĆE – Bill Bryson
  Nakon što pročitate ovu knjigu, jedva čete čekati da se vratite u svoj dom. Svi oni “obični” predmeti oko vas će vam izgledati čudesno.
 4. ŠTO SAM TO, ZABOGA, UČINIO – Robert Fulghum
  Volite li Bucaya i njegova prosvjetljujuća zapažanja o životu, ljudima i odnosima? U tom slučaju, svidjet će vam se i Robert Fulghum i način na koji on boravi u ovom svijetu.
 5. MALE CRVENE STOLICE – Edna O’Brien
  Hm, tek sad vidim da mi nije nešto sretan ovaj redoslijed naslova; “crvene stolice” iza knjige o crijevima…Well, pazit ću drugi put. No, ovo nije knjiga za one slabog želuca. Mislim da je nešto najpotresnije što sam pročitala u jako dugo vremena. Ako ste tip čitatelja koji tek na odmoru ima dovoljno naoštrene mentalne zubiće da preradi nešto zahtjevno – i koji prema zahtjevnom štivu ima apetita – search no more. Nabavite si maramice. I lavor, za one osjetljivog želuca koji ipak posegnu za knjigom.
 6. EVANESCO – Valent Pavlić
  Nemali broj puta sam se zatekla kako se zamišljam natovarenu primjercima ove knjige. Hodam po svijetu i zagledam u lica i tražim nekoga tko mi izgleda kao lijepa, raskošna, umorna duša koja vješto skriva rupu u prsima gledajući pred sebe. Samo bih pružila ovu knjigu. Nije ona nikakva pomoć. Ona je samo zagrljaj koji kaže: “Znam. Iako me ne vidiš, i ja sam tu. Iako možda ne iz istih razloga, ali i ja sam tu.”
 7. NAJSRETNIJA CURA NA SVIJETU – Jessica Knoll
  Odlično napisana potresna priča nadahnuta autoričinim iskustvom seksualnog zlostavljanja. Važna tema o kojoj se mora razgovarati. O knjizi će se još pričati, a trebali bi dobiti i filmsku verziju možda već sljedeće godine.
 8. KAKO BITI PARIŽANKA U SVAKOJ PRILICI – A. Berest, A. Diwal, C. de Maigret & S. Mas
  Savjeti o ljepoti i modi, ljubavi i životu iz riznice znanja četiri très chic francuskinje? Ajde, recite da vas ne zanima… 😉
 9. PONOS I PREDRASUDE – Jane Austen
  Fitzwilliam Darcy. Da.
  A postoji i filmska verzija otkačene, zombificirane varijante priče naslova “Pride and Prejudice and Zombies” koju je napisao Seth Graheme-Smith i čini se jako zanimljiva, pa možda nije loše ponoviti originalno gradivo. 🙂
 10. STARAC I MORE – Ernest Hemingway
  Ubacite je u kufer, neka se nađe. Ako vas zadesi kakvo olujno nevrijeme, pročitajte je, čak i ako ste je već čitali. Obećavam vam da će dio vaše duše biti izmijenjen jednom kada ponovno grane sunce.
 11. OPROSTI, ALI TI JESI MOJA LJUBAV – Federico Moccia
  Dok ovo pišem, negdje sam na jednoj trećini ove knjige i ne znam nikoga tko bi vam je bolje preporučio od bajne Tanje Tolić (da, zaljubljena sam u tu ženu) sa portala Najbolje knjige, pa pročitajte na što vas nagovaram.
 12. TU SAM PRED TOBOM – Jojo Moyes
  Film samo što nije počeo igrati u hrvatskim kinima. Možda ste među onima koji su namjeravali ići gledati film iako nisu čitali knjigu. Sigurna sam da će vas priča u bilo kojoj verziji, na platnu ili na papiru, osvojiti. Ako ste među onima kojima nije jasno zbog čega se diže takva halabuka oko ovog naslova, evo, lijepo molim, ponesite si na more ovu knjigu. Evo i maramice. 🙂 I da, slobodno možete zaplesati u plićaku kada padne mrak.
 13. SVA RADOSNA MJESTA – Jennifer Niven
  Možda ovoga ljeta nećete moći otputovati na more ili bilo gdje drugdje; možda nećete svojoj djeci moći priuštiti ljetovanje. To ne mora značiti da itko mora ostati uskraćeni za pustolovine, putovanja i doživljaje koji mijenjaju pogled na svijet. Samo posegnite za ovom knjigom; postoji lijepa šansa da ćete i sljedeće ljeto željeti provesti jednako: na travnjaku ili balkonu, uronjeni u dirljivu priču o dvoje krasne, pametne djece kojima život ima drugačiji – teži i složeniji – okus, nego njihovim vršnjacima.
 14. ČUDO – R. J. Palacio
  U što ćemo se kladiti da ćete htjeti ljubiti naslovnicu ove knjige kada je dovršite? Iako je pisana za mlade, skrojena je da se mekano ugnijezdi u srce svake odrasle osobe.
 15. IME VJETRA – Patrick Rothfuss
  Ova knjiga je napisana kako bi od “običnih” ljudi stvarala odane čitatelje fantasyja. Toliko sam sigurna da će vam se svidjeti da vam odmah preporučujem da kupite i nastavak, “Strah mudraca”, pa da ne bjesnite na sebe što nemate nastavak, kada je pročitate u 04h u jutro.
 16. DOM GOSPOĐICE PEREGRINE ZA ČUDNOVATU DJECU – Ransom Riggs
  Odličan izbor za razgibavanje mašte dok se ujedno pripremate za film koji dolazi nakon ljeta.
 17. MALA PARIŠKA KNJIŽARA – Nina George
  Knjige, knjižare i knjižari s tajnim sobama u kojima skrivaju još uvijek živa sjećanja na spektakularnu ženu koju se nije moglo ne voljeti, ali je se nije moglo ukrotiti tom ljubavlju. Nanesite SPF 50 i sklonite se u hlad. Kada jednom krenete s čitanjem, lako biste se mogli zaboraviti i prepržiti na suncu.
 18. SUSJED – Marina Vujčić
  Svi mi imamo čudne susjede koje volimo izbjegavati po stubištu, no Marina Vujčić je uletjela ravno u glavu jednog takvog lika i ispričala nam ovu priču koja bi nas samo mogla dodatno uvjeriti da nešto s našim susjedima nije OK. Zarazno, čita se brzo, uživa se bez predaha. 🙂
 19. LEPTIROV EFEKT – Jussi Adler-Olsen
  Znam da ima vas mračnjaka koje ni sunce ni more ni vesele melodije ljetnih hitova ne bi mogle potaknuti da čitaju bilo što drugo osim krimića. Vama krv uzavre jedino od onoga što dolazi sa stranica knjige, bez obzira na to što je vani 40 stupnjeva i nema ni daška vjetra. Pa evo (dižem konopac), stupite u ovaj ring. Be safe.
 20. PONOĆNO SUNCE – Jo Nesbo
  “Krv na snijegu” vam je samo otvorila apetit? Baš ste krvoločni! No, no, izvolite… 😉
 21. WHEN BREATH BECOMES AIR – Paul Kalanithi
  Za one koji čitaju na engleskom, molba… (čekajte da kleknem) Preklinjem vas, pročitajte ovu knjigu. Bit će svega; nevjerice i zadivljenosti, razjapljenih usta i orošenih očiju, knedli u grlu i iskrenog smijeha. Konačno, ogromnog poštovanja i zahvalnosti. Ovo ne smijete propustiti. Evo još maramica.
 22. THE STENCH OF HONOLULU – Jack Handey
  Ako se stvarno želite na plaži kreveljiti od uha do uha i previjati od smijeha i ako mislite da ste baš svakakve budale i glupane susreli, ovo je knjiga za vas. Ne morate nikome priznati, ali sigurna sam da ćete u glavnom liku prepoznati nekoga iz kruga obitelji ili prijatelja. 😉

Hvala vam lijepa na pažnji! Uživajte na moru, nosite šešire i kreme sa zaštitnim faktorima, pijte puno i jedite puno sladoleda i odite negdje van plesati barem jednom! :-*