Prije gotovo dvadeset godina, točnije 1999. godine, dva prijatelja i strastvena kolekcionara rijetkih i vrijednih naslova, David Headley i Daniel Gedeon, osnovali su vlastitu knjižaru i nazvali je Goldsboro Books.

Već tada su se ova dva gospodina mogla pohvaliti rijetkom sposobnošću – šestim čulom za naslove koji će postati prodajni hitovi, izdavački fenomeni i knjige kojima će strastveni čitači pronalaziti trajno mjesto u svojim obiteljskim bibliotekama. Želja da iskustvo odabira i kupnje knjige učine posebnim donijela je knjižari gotovo kultni status i divljenje globalne literarne zajednice.

Svoj stelarni status ekipa iz Goldsboro Books zapečatila je 2013. godine, kada su na glas došli kao jedina knjižara na svijetu koja je imala potpisane prve primjerke knjige “Zov kukavice” (The Cuckoo’s Calling) autora Roberta Galbraitha, za kojega se kasnije ispostavilo da je nitko drugi nego slavna J. K. Rowling.

Goldsboro Books tim pokrenuo je i svoj internacionalni Book of the Month književni klub koji funkcionira na vrlo zanimljiv način – svakom članu se jednom mjesečno šalje novi naslov za koji su iz Goldsboro Booksa uvjereni da će ostaviti traga na suvremenoj svjetskoj književnoj pozornici. To su uvijek prva, potpisanja izdanja nekog naslova. Osim toga, mnogi od odabranih naslova dolazit će u ograničenim izdanjima načinjenim isključivo za Goldsboro Books.

Prošle godine, ova neumorna i kreativna ekipa, odlučna da promovira izvrsne nove naslove iz raznolikog spektra žanrova, oformila je i svoju književnu nagradu, Glass Bell Award.

Nagrada iznosi 2 000 funti, dodjeljuje se za naslove napisane na engleskom jeziku u prethodnoj godini te izdane u Velikoj Britaniji. Autor pobjedničkog naslova, osim novčane nagrade, primit će i ručno izrađeno stakleno zvono.

Nagradu je prošle, 2017. godine, osvojio autor Chris Cleave za knjigu “Everyone Brave Is Forgiven”.

Krajem rujna ove godine saznat ćemo koja će knjiga, izdana u Velikoj Britaniji u 2017. godini, osvojiti ovu zanimljivu novu nagradu.

Prije tek nekoliko dana, 21. lipnja, objavljen je popis naslova koji ulaze u širi izbor za Glass Bell Award, pa ga možemo zajedno pogledati:

The Heart’s Invisible Furies by John Boyne
American War by Omar El Akkad 
The Nix by Nathan Hill 
Eleanor Oliphant Is Completely Fine by Gail Honeyman
The Word is Murder by Anthony Horowitz
Good Me Bad Me by Ali Land
The Innocent Wife by Amy Lloyd
You Don’t Know Me by Imran Mahmood
Reservoir 13 by Jon McGregor
The Ice by Laline Paull
Behind Her Eyes by Sarah Pinborough
The Silent Companions by Laura Purcell
My Absolute Darling by Gabriel Tallent

Od svih navedenih knjiga, ja sam pročitala dvije: Eleanor Oliphan Is Completely Fine autorice Gail Honeyman, koju je za Znanje preveo Dean Trdak kao “S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu” i koja je već osvojila prestižnu Costa Book Award u svojoj kategoriji.

Druga koju sam pročitala s ove liste jest “The Silent Companions” autorice Laure Purcell; premda nemamo prijevoda (još), sada bi bilo pravo vrijeme da nam ga netko priredi za jesen i za Noć vještica. 🙂

Zanimljivo je spomenuti da je se ovoga popisa kod nas može naći i knjiga “Behind Her Eyes” autorice Sarah Pinborough; nju je za Egmont Puls prevela Jelena Pataki i možete je naći pod naslovom “Ne vjeruj svojim očima”.

Ja sama ovu knjigu nisam ni čitala ni recenzirala, ali mnogi moji kolege i kolegice jesu, pa vam nudim njihove recenzije:

recenzija na blogu Učitaj se
recenzija na blogu Knjiški zmaj
recenzija na blogu Knjiga i ja
recenzija na blogu Bibliomanija
recenzija na blogu Knjigograd
recenzija na portalu Čitaj knjigu
recenzija na portalu Amazonke

Neki naslovi s ovog gore popisa koji se meni čine interesantni su “The Heart’s Invisible Furies” Johna Boynea (jer sam sa više strana dobila preporuku za ovu knjigu), “The Nix” Nathana Hilla, “The Innocent Wife” Amy Lloyd i “The Ice” Laline Paull.

Koji od ovih naslova će ući u uži izbor za Glass Bell Award saznat ćemo 30. kolovoza, a pobjedničku knjigu saznat ćemo 27. rujna. Do tada – kružimo palčevima i tapkamo tabanima. 🙂