Wow! Kakva knjiga, kakvi likovi! Uzbudljivo, sexy, intrigantno, poučno, povijesno, vješto su samo neki od epiteta koje bih mogla pokloniti ovoj knjizi. Iskreno, ovo je prvi roman od Philip Kerra kojeg sam imala priliku čitati (definitivno ne zadnji) i prvi o Bernie Guntheru. Naime, ovo je deseti roman o tom detektivu, vojnom licu i iskrenom čovjeku, koji se nikako ne uklapa u godine kada vladaju Nacisti (koje Gunther prezire), no ono što je najintrigantnije o njemu je što on u takvom okruženju uspijeva preživjeti. On je pametan, elokventan, snalažljiv, šarmantan i ono najbitnije, ne predstavlja prijetnju. Bar zasad. Čovjek ga jednostavno ne može ne voljeti! Bar meni to nije pošlo za rukom.

Ovo je detektivski povijesno-ljubavni roman kojeg nećete moći tako lako pustiti iz ruku. Meni je on bio kao vremeplov i uživala sam u Guntherovim šetnjama kroz Berlin, Zagreb i švicarska mjesta. Prvo, zaljubila sam se u naslov, a potom i u Daliu (glavni lik), koja je rođena Zagrepčanka, ponovno sam se zaljubila u Zagreb, koji nekako prisvajam, a roman me vratio i u moje djetinjstvo jer od svih gradova, naš Gunther putuje u “moju” Banja Luku. Ovaj roman je jednostavno morao biti pročitan, a s obzirom da je nedavno preveden na hrvatski jezik, ne sumnjam kako će uskoro postati hit i u Hrvatskoj. Doduše, hrvatska naslovnica mi se nikako ne sviđa, nekako je preagresivna, no dobro, to je stvar ukusa.

damaizzagreba-quote-1

Na francuskoj rivijeri 1956. godine, sjećanja vraćaju Gunthera u davnu 1942. godinu, kada kao berlinski policajac najprije govori na internacionalnoj detektivskoj konferenciji, a potom dobija zadatak od strane nadređenog, Hitlerovog ministra propagande, Josepha Goebbelsa, da nađe oca velike filmske zvijezde, Dalie Dresner. Dalia je zapravo Sofia Branković, koja je odrasla u Zurichu, a potom je u Njemačkoj po popularnosti stala uz bok Marlene Dietrich. Goebbels želi učiniti tu uslugu Dalii zato što je želi u svom novom filmu, a i zato što ga neizmjerno privlači (premda je oženjen). Ako volite intrige, zavodljivost i sexy žene, onda ćete definitivno voljeti Daliu. Ona je utjelovljenje privlačne žene i uz to, naše gore list. 🙂

damaizzagreba-quote-2

Taj zadatak možda ne bi bio pretjerano težak, da Dalijin otac nije zadnji put lociran u Jugoslaviji, točnije u banjalučkom manastiru, kao franjevački svećenik. Tih godina nije bilo jednostavno niti sigurno se kretati po Jugoslaviji, no Gunther ipak prihvaća zadatak jer se – dakako – zaljubio u Daliu. Vjerujem kako nije bilo teško zaljubiti se u nju, pogotovo nakon noći provedene s njom, premda si je time ugrozio život, ukoliko bi Goebbels za to saznao.

damaizzagreba-quote-3

Put kroz Hrvatsku i dolazak u Banja Luku ne prolazi bez poteškoća, no u banjalučkom manastiru više nema Dalijinog oca, koji se pridružio ustašama i postao jedan od najokrutnijih ubojica u koncentracijskom logoru u Jasenovcu. Zar je moguće da jedan bivši (katolički) svećenik postane monstrum koji ubija ženu i djecu samo zato jer su druge vjeroispovijesti?! Zar je moguće da se isti hvali kako je u jednom danu ubio 1 300 Srba oštricom zaobljenom oštricom noža kojeg naziva „srbosjek“?! Ono, čemu je Gunther svjedočio u Jasenovcu, nikako nije mogao očekivati jer se tamo događalo najgore od najgoreg. No, on mora ostati priseban, bez emocija i s onim najbitnijim, glavom na ramenima.

damaizzagreba-quote-4

Što reći ženi koju voliš, o njenom ocu? Ona je zvijezda, a otac je masovni ubojica. Prešutjeti, slagati ili ipak reći istinu? Kako voljeti ženu, koja je tiha patnja nadređenog, a uz to u braku s drugim? Što će učiniti kada ona napusti Njemačku i ode u neutralnu Švicarsku, kako bi se pridružila svom suprugu?

damaizzagreba-quote-5

Čini mi se kako sa odličnim knjigama imam problem napisati recenzije, da vam puno toga ne otkrijem, a opet, da vas dovoljno zainteresiram za iste. Moram priznati kako bi najbolja recenzija bila samo slika knjige i naredba: “Pročitajte ovo!”

Često me znaju pitati koji je moj omiljeni žanr. Pored ostalog, zanima me tematika Drugog svjetskog rata i pročitala sam već nekoliko naslova, što fikcije, što biografija, što povijesnih knjiga na tu temu (ukoliko vas zanima ova tematika, iznimno je dobra i surova knjiga “U ime rase” Marca Hillela) i uvijek me najviše od svega zanima zašto su se događali zločini, kako su pojedinci uspjeli preživjeti i premda to nimalo nije jednostavno čitati, nekako kao da vam promijeni perspektivu. Općenito. Što se tiče života, obitelji, sadašnjosti, budućnosti, strahova, nadanja…Dovede vas do toga da malo zastanete, odahnete i zahvalite Bogu što živite u slobodnoj zemlji, gdje možete slobodno šetati, živjeti, voljeti bilo koga i veseliti se sutrašnjem danu.

Kao što ponekad kažem, ovaj roman nije za svakoga. Na pojedinim stranicama će vas oznojiti zbog seksualne napetosti i slika (pogotovo ako ste vizualni tip, kao ja), a na pojedinima će vas naježiti od strahota u koje upravo gledate kroz lik Gunthera. U svakom slučaju, uživajte u čitanju Dame iz Zagreba i javite dojmove.

Do čitanja!