Mah-mah! Dobro mi došli! Nastavljamo skupa? Krasno. 🙂
Ako ste tek preko ove objave došli na blog – postoje i prvi i drugi dio ovog popisa, pa svakako bacite oko ako vas zanima kojim se to stranim novitetima veselim ove godine.

A vama “starima” neću duljiti nepotrebnim uvodima, idemo odmah na treći dio naslova kojima se veselim u 2019. godini. Otvorit ću ovu listu naslovom koji mi je vjerojatno i najdraži na ovom popisu.

AKIN – Emma Donoghue

Akin by Emma Donoghue

Njezina “Soba” sve nas je ostavila bez daha i bez glasa – malo zbog šoka i jeze, malo zbog tuge, malo zbog ganutosti od koje se porcija knedlica zaglavi u grlu. Ako prvi put čujete za “Sobu”, vjerojatno ste nešto mlađi čitatelj, pa vam od srca preporučujem da je uvrstite na svoj čitalački popis.

“Sobom” me je osvojila, knjigom “The Wonder” me je uvjerila da zna pisati – i to o bitnim temama, na vrlo originalan način – tako da se beskrajno veselim njezinoj najnovijoj knjizi, “Akin”.

U novoj knjizi, Emma Donoghue pričat će nam o staru i dječaku i njihovoj zajedničkoj potrazi za komadićima vlastitih prošlosti i vezama s ljudima koje su voljeli i izgubili.

Noah Selvaggio je udovac, umirovljeni profesor kemije, rođen na jugu Francuske, gdje se upravo po prvi put u životu sprema vratiti, kako bi našao odgovore na pitanja koja ga muče otkako je pronašao stare fotografije svoje majke, snimljene u vrijeme rata. Tek nekoliko dana prije polaska na put, osoblje centra za socijalnu skrb kontaktira kako bi ga obavijestilo da je jedini živući krvni srodnik jedanaestogodišnjem dječaku, Michaelu.

Iz osjećaja dužnosti, Noah preuzima brigu za dječaka i odvodi ga sa sobom u Nicu. Iznureni putovanjem i potpuno dezorijentirani u nekom novom svijetu, ovo dvoje neobičnih suputnika svađaju se oko baš svake sitnice. Međutim, kako virjeme prolazi, Noah shvaća da mu se počinje dopadati dječakova prkosna oštroumnost, a spretnost s tehnologijom pomaže otkriti pojedinosti o svojoj obitelji do kojih Noah sam nikada ne bi došao.

Uviđajući rizike i žrtve koje su ljudi u ratu podnosili zbog ljubavi prema svojim obiteljima, i starac i dječak shvaćaju da imaju puno toga što ih povezuje, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti.

Vidim da na Goodreadsu ova knjiga nema puno ocjena i recenzija, a ono malo što ih ima ne govori ništa pretjerano pohvalno o ovoj knjizi. Međutim, mene ovo nimalo ne obeshrabruje, naprotiv – jedva je čekam! “The Wonder” je isto prošla relativno nezapaženo, a meni je sjajna!

Recenzije prethodnih knjiga Emme Donoghue možete pročitati ovdje:
“Soba”
“The Wonder”

THE WORLD THAT WE KNEW – Alice Hoffman

The World That We Knew by Alice Hoffman

Možete li zamisliti malo magije u priči o Drugom svjetskom ratu? Ako itko to može izvesti, može Alice Hoffman.

Berlin, 1941. godine – svijet se nalazi na rubu ponora ispunjenog nezamislivim hororima i Hanni Kohn želi spasiti svoju dvanaestgodišnju kćer od nacističkog režima. Svi prošaptani savjeti za pomoć vode je u dom poznatog rabina, ali osoba koja joj može pomoći je rabinova kćer, Ettie. Ettie zna kako stvoriti golema, mistično židovsko stvorenje, koje će čuvati Leu svojim vlastitim životom. Jednom kada golemica Ava oživi, životi nje, Lee i Ettie bit će zauvijek isprepleteni, a njihove sudbine vezane.

Dok Lea i Ava bježe preko Pariza (gdje Lea pronalazi svoju srodnu dušu) sve do samostana u francuskim planinama, znamenitom po svojim srebrnim ružama i po tome što je spasio živote tri tisuće Židova, Ettie se skriva, pripremajući se da postane borkinja, nešto o čemu je oduvijek sanjala.

Pa kako da čovjek kaže da mu se ovako nešto ne čita?

THE BRIDE TEST (The Kiss Quotient #2) – Helen Hoang

The Bride Test by Helen Hoang

Premda se radnjom ne nadovezuju jedna na drugu, “The Bride Test” doživljavaju kao vrstu nastavka/spin-offa prve Hoangičine knjige, “The Kiss Quotient”, koju je za Znanje prevela Selma Mustič Pustički. Možete je pronaći pod naslovom “Kvocijent poljupca”. Knjigu su prošle godine čitatelji na Goodreadsu proglasili najboljom knjigom u kategoriji ljubavnih romana. Baš me zanima kako će ove godine proći ovaj nastavak.

U knjizi “The Bride Test” upoznajemo mladog muškarca imenom Khai Diep koji nema osjećaje. Dobro, ponekad osjeti iritaciju kada netko pomakne njegove stvari ili zadovoljstvo kada se knjigovodstvene rubrike savršeno poklapaju, ali velike, važne emocije – poput žalost – naprosto ga ne obuzimaju. Ljubav? Takva emocija čini mu se nemogućom. On misli da je emocionalno oštećen. Njegova obitelj ne misli tako; oni znaju da autisti naprosto prerađuju emocije na drugačiji način.

Odlučna da preuzme stvari u svoje ruke i da sinu riješi problem, Khaijeva majka odlazi u Vijetnam kako bi mu pronašla savršenu mladenku. Esme Tran se čini baš kao pravi izbor, a i njoj se prilika da zbriše u Ameriku čini kao blagoslov s neba.

No, stvari ne idu onako kako je Esme isplanirala – na muškarcu u kojeg je zatreskana ne pale njezini ljubavni trikovi. Može li išta učiniti, prije nego bude prekasno i kucne čas da se vrati u Vijetnam, da ostane uz čovjeka u kojeg je zaljubljena, ali koji je uvjeren da je nikada neće moći voljeti?

Prva knjiga Helen Hoang je, reći ću još jednom, proglašena najboljim ljubavnim romanom 2018. godine, a – pazite sad – “The Bride Test” ima daleko bolju Goodreads ocjenu. Ova knjiga naprosto zove ljubitelje ovog žanra (čak i MENE, koja ovaj žanr zaobilazim naširoko) da joj daju šansu.

THE NIGHT COUNTRY (The Hazel Wood #2) – Melissa Albert

The Night Country by Melissa Albert

Ove godine će Vorto Palaba (uskoro, nadam se) izdati prvu knjigu Melisse Albert, “The Hazel Wood”, pa neću ovdje pisati ništa što bi vam moglo pokvariti čitanje te prve knjige.

Reći ću samo da, ako volite priče o bajkama, o mjestima koja možda postoje, a u kojima se isprepliću stvarni i izmaštani svjetovi, o čaroliji knjiga i njihovoj sposobnosti da nas odvedu na divne, uzbudljive, opasne i nezaboravne avanture, onda ćete svakako htjeti pročitati prvu knjigu, “The Hazel Wood”.

I vjerojatno ćete onda shvatiti zbog čega se veselim nastavku “The Night Country”. Put u Hazel Wood je tako teško pronaći, a tko se jednom tamo zatekne, htjet će se vratiti po još malo magije, pod svaku cijenu. 🙂

Recenzije prethodnih knjiga autorice Melisse Albert možete pročitati ovdje:
“The Hazel Wood”

THE CORSET – Laura Purcell

The Corset by Laura Purcell

Ja vam nisam nešto pretjerano strašljiva osoba (u našoj kući ja ubijam kukce i odlazim provjeravati što to šuška, krcka i “diše” u susjednoj prostoriji u kojoj je, naravno, uvijek mrkli mrak), ali od prethodne knjige Laure Purcell me, za vrijeme čitanja, podilazila najsočnija jeza koju je ova moja usahla duša jedva dočekala. 😀 Još onaj divan, pravi gotički, završetak te prve knjige… Pfff… Jedva sam čekala da vidim što je sljedeće!

“The Corset” je sljedeći. Dorothea Truelove je mlada, imućna i lijepa. Njezine humanitarne, volonterske aktivnosti, ali i profesionalna fasciniranost frenologijom, odvode je u zatvor Oakgate, gdje želi ispitati neke pretpostavke o povezanosti određenih karakteristika lubanje osobe sa urođenim sklonostima kriminalu.

U zatvoru će upoznati sedamnaestogodišnju Ruth, krojačicu koja tvrdi da ubojstvo ne započinje uvijek u čovjekovoj glavi. Tvrdi, štoviše, da igla i konac mogu ubijati – da smrt dolazi iz slijeda šavova kojima ona šiva odjeću

Ruthina priča o njezinim smrtonosnim haljinama, o ogorčenosti i izdajama, duboko će potresti Dorotheu i nagnati je da se zapita – je li Ruth ubojica ili tek mentalno oštećena mlada žena, žrtva ili zločinac?

Recenzije prethodnih knjiga Laure Purcell možete pročitati ovdje:
“The Silent Companions”

THE REUNION – GUILLAUME MUSSO

The Reunion by Guillaume Musso

Knjige ovog zgodušnog i ljepuštastog francuskog autora kod nas dobro prolaze, pa ne sumnjam da će i ova, kad i ako je tko prevede.

Dvadeset i pet godina prije, 19-godišnja Vinca Rockwell, glamurozna ljepotica zaljubljena u ljubav, pobjegla je sa svojim nastavnikom filozofije. Nikada je više nitko nije vidio.

Manon, Thomas i Maxime, Vincini nekada najbolji prijatelji, nisu razgovarali još od završetka srednje škole. Sada se, dvadest pet godina nakon strahovitog zločina kojeg su počinili, ponovno sastaju na proslavi godišnjice mature.

Nemaju izbora. Na mjestu stare sportske dvorane uskoro treba izniknuti nova, moderna zgrada; kako bi se to dogodilo, zidove stare dvorane moraju se srušiti. U jedan od tih zidova ovo troje prijatelja je prije dvadeset i pet godina sakrilo ljudsko truplo.

Što se dogodilo te kobne zimske noći prije dvadeset i pet godina? Istina će uskoro na vidjelo, u to nema sumnje… Ali kako će izgledati prava istina?

Recenzije prethodnih knjiga Guillaumea Mussoa možete pročitati ovdje:
“Zov anđela”

THE PERFECT WIFE – JP Delaney

The Perfect Wife by JP Delaney

Kada se Abbie konačno osvijesti, ne može u misli dozvati niti jedno jedino sjećanje na vlastitu prošlost. Tko je ona?

Pored nje sjedi muškarac koji joj tvrdi da je njezin suprug, da je vlasnik vrlo uspješne međunarodne tvrtke koja se bavi robotikom i da je veliko ime u svijetu moderne tehnologije. Kaže joj i da je ona, osim što je bila nadarena umjetnica, zaljubljenica u daskanje na valovima, također i divna majka njihovom sinu i još bolja – savršena, zapravo – supruga.

No, najvažnije od svega, Abbie je, upravo probuđena iz kome u kojoj je, uslijed nesreće, završila prije pet godina, zapravo pravo čudo koje su izveli medicina i suvremena tehnologija.

Kako Abbie pomalo sklapa komadiće sjećanja na vlastiti brak, počet će sumnjati u suprugove motive, kao i u njegovu verziju istine koju joj pripovijeda. Može li mu vjerovati na riječ kada kaže da zaista želi da budu zajedno zauvijek? I što se točno dogodilo prije pet godina?

Recenzije prethodnih knjiga JP Delaneya možete pročitati ovdje:
“Ona prije mene”

THE SECRET COMMONWEALTH (The Book of Dust #2) – Phillip Pullman

The Secret Commonwealth by Philip Pullman

Kao što se mnogi čitatelji danas sjećaju da su odrasli uz serijal o Harryju Potteru, tako se mnogi (tek par godina stariji) sjećaju da su odrasli uz trilogiju “Njegove tamne tvari” Phillipa Pullmana.

Skoro dvadeset godina nakon završetka trilogije “Njegove tamne tvari”, Phillip Pullman je 2017. godine oduševio fanove novim najavljenim serijalom, “The Book of Dust”, koji nas još jednom vraća u čarobni svijet kojim nas je davno osvojio. Prva knjiga u novom serijalu nosi naslov “La Belle Sauvage”, a kod nas ju je 2018. godina za Lumen preveo Marko Kovačić. Možete je naći pod naslovom “Knjiga o prahu: Divlja ljepotica”.

Do kraja ove godine stiže nam i drugi dio novog serijala koji će se zvati “The Secret Commonwealth”. U prvoj knjizi ovog novog serijala susreli smo Lyru Belacquu kao bebu i pratili njezino neobično odrastanje. U ovoj novoj knjizi ponovno ćemo je susresti, ali kao Lyru Silvertongue, dvadesetogodišnjakinju s potpuno novim problemima i izazovima ispred sebe, ali jednako fantastičnima kao i prije.

Pullman goes NA-ish; to bi moglo biti zanimljivo. 😀

Eto vam, dragi moji ljudi, i kraja trećeg dijela nadolazećih stranih naslova kojima se posebno veselim. Uskoro stiže i četvrti, za sada posljednji dio ovih najava. Ako do kraja godine – a sigurna sam da hoće – iskoče još kakvi novi naslovi “starih” autora i autorica koji bi se mogli uvrstiti u peti nastavak ovog mog blogerskog serijala, svakako ću vam javiti.

Ako ste došli do kraja ovog popisa i rado biste još jednom (ili prvi put) škicnuli naslova iz prethodnih objava, evo vam ih tu dolje, da ne lutate i ne tražite po blogu:
Nove knjige omiljenih autorica i autora – 1. dio
Nove knjige omiljenih autorica i autora – 2. dio

U međuvremenu sam objavila i:
Nove knjige omiljenih autorica i autora – 4. dio

Hvala vam na čitanju!
Tipkamo se uskoro!