Već mjesecima se, gledajući najave stranih noviteta za 2019. godinu, naizmjenice tresem od sreće i od straha; od sreće jer stiže toliko novih knjiga autora i autorica koje sam čitala i recenzirala i koje obožavam, a od straha jer – tko će naći vremena za sve to?

Jedva da nalazim vremena da složim popis najavljenih naslova! Prvo sam ga bila zamislila kao jedan ooogromni blog-post u kojem će biti preko 20 naslova kojima se ja veselim. Slaganje takvog popisa tražilo od mene najmanje 3-4 sata neprekinutog tipkanja i uređivanja teksta na blogu – za jednu stay-at-home mamu čije dijete (više) ne ide u vrtić ovo se pokazalo kao preambiciozan zalogaj.

Zato sam odlučila najave razlomiti u nekoliko blog-postova; po sat vremena (i to neometanih sat vremena!) za tipkanje jednog od njih čak i mogu povremeno ukrasti! Ako ste se kroz ovih skoro 6 godina virtualnog druženja i brbljanja o knjigama uvjerili da nam se ukusi i književne preferencije poklapaju, onda će i vas jednako kao i mene veseliti novi naslovi koji nam stižu! Popis otvaram naslovom koji sam jedva dočekala i koji sam već pročitala i kojim sam se već preko svake mjere oduševila…

THE HUNTRESS – Kate Quinn

The Huntress by Kate Quinn

Drugi svjetski rat je završio i mnogi ljudi spremni su zasukati rukave i sagraditi život iznova. Ne i Ian Graham. Ne i Nina Markova. Previše toga su vidjeli, previše toga preživjeli i previše toga im je rat oduzeo. Nisu jedini, naravno, koji su teško stradali u Drugom svjetskom ratu. Štoviše, nisu ni najgore stradali… Međutim, Ian i Nina imaju nešto što mnoge žrtve rata nemaju – ime osobe odgovorne za njihove patnje, kao i priliku i želju da tu osobu dovedu pred lice pravde.

No, kako razlikovati pravdu i osvetu? I kolika je zapravo cijena pravde? Čini mi se da je svaku novu knjigu Kate Quinn sve teže ispustiti iz ruku.

Recenzije prethodnih knjiga Kate Quinn možete pročitati ovdje:
“The Alice Network”

CITY OF GIRLS – Elizabeth Gilbert

City of Girls by Elizabeth Gilbert

Prije dugih, predugih ŠEST godina, Elizabeth Gilbert je objavila “Signaturu svih stvari”, knjigu koju sam proglasila najboljom knjigom pročitanom u 2015. godini. Nakon nje, Gilbert je napisala knjigu o pisanju i kreativnom procesu, “Velika magija”, a onda su je teške privatne bitke na nekoliko godina udaljile od pisanja, ali mi, njezini odani čitatelji, strpljivo smo čekali i za svoje strpljenje ćemo uskoro biti nagrađeni novom knjigom, “City of Girls”.

Elizabeth Gilbert (autorica koju, čini se, ili volite ili ne volite) vraća nas u kazališni svijet New Yorka 1940-ih. Devetnaestogodišnju Vivian Morris izbacili su sa prestižnog Sveučilišta Vassar, a osramoćeni roditelji šalju je na Manhattan, da živi kod tete Peg, vlasnice malenog, ali osebujnog, pomalo oronulog Lily Playhouse kazališta.

Vivian će tamo upoznati čitavu svitu neobičnih muškaraca i žena, počiniti pogreške čiji će odjeci trajati gotovo čitavog njezinog života, ali i doživjeti nezaboravne avanture i jedinstvene užitke te razotkriti neopisive vrste sloboda koje će je zauvijek promijeniti. Šuška se da je ovo vrlo zavodljiva i sexy knjiga, a kako sam veliki ljubitelj Gilbertičinog pisanja i njezinog odabira vrlo zapaljivih tema, jedva se čekam dočepati ove knjige!

Recenzije prethodnih knjiga Elizabeth Gilbert možete naći ovdje:
“Signatura svih stvari”
“Velika magija”

THE CONFESSION – Jessie Burton

The Confession by Jessie Burton

Kako sa Elizabeth Gilbert, tako je, čini se, i sa Jessie Burton – ili je jako volite ili vam baš nikako ne leži. Ja sam u onom taboru koji joj je odan od prve knjige i koji će joj ostati odan do posljednje, a nadamJ se da će ih napisati barem dvadeset!

U “Minijaturistici” nas je Jessie Burton prošetala misterioznim ulicama Amsterdama sedamnaestog stoljeća, a u “Muzi” smo skupa s njezinim likovima otkrivali tajne, tugovali i spašavali živu glavu po Londonu i Španjolskoj sredinom dvadesetog stoljeća.

Ovoga puta će Jessie priču započeti nešto bliže našem vremenu, s Rose Simmons, čija je majka nestala jednom davno, dok je Rose još bila beba.
Što o svojoj majci može saznati od 60-godišnje Constance Holden, nekada vrlo popularne spisateljice?

Jednom davno, mlada žena po imenu Elise Morceau ostavila je sve kako bi očaravajuću i jedinstvenu ženu pratila skroz do Hollywooda! No, dok se jedna od njih u svijetu bogatih i slavnih, dvoličnih i prevrtljivih snalazila i više nego uspješno, druga se jedva snalazila. Razgovor koji će Elise slučajno načuti na jednoj zabavi nagnat će je na impulzivnu odluku koja će živote obje žene okrenuti naglavačke.

I ja jedva čekam pročitati kako!

Recenzije prethodnih knjiga Jessie Burton možete pročitati ovdje:
“Minijaturistica”
“Muza”
“The Restless Girls”

VERITY – Colleen Hoover

Verity by Colleen Hoover

Lowen Ashleigh je spisateljica koja jedva spaja kraj s krajem kada dobije posao života. Jeremy Crawford, suprug popularne spisateljice Verity Crawford, platit će Lowen da dovrši uspješni serijal knjiga koje njegova ozlijeđena supruga ne može dovršiti.

Čim pristigne u dom Crawfordovih, Lowen će početi iščitavati bilješke koje je napisala Verity, kako bi se upoznala s njezinim knjigama i uspješno dovršila serijal. Među bilješkama će naći i nešto što je, sigurna je, trebalo ostati skriveno od njezinih očiju – neku vrstu autobiografskih zapisa u kojima Verity opisuje sjećanja na dan kada je njezina kćer preminula. Ono što pročita u tim skrivenim bilješkama duboko će potresti Lowen.

Lowen je isprva namjeravala zatajiti rukopis od Jeremyja; već je i dovoljno očito da je duboko shrvan gubitkom kćeri i da je zbog toga još predaniji u skrbi za svoju ozlijeđenu suprugu. No, kada se Lowen počne zaljubljivati u Jeremyja, postaje joj jasno na koji bi joj način moglo koristiti da Jeremy pročita rukopis. Nije moguće pročitati ono što je Verity napisala i nastaviti je voljeti…

Recenzije prethodnih knjiga Colleen Hoover možete pročitati ovdje:
“Bez nade”
“Priča završava s nama”

DAISY JONES AND THE SIX – Taylor Jenkins Reid

Daisy Jones and the Six by Taylor Jenkins Reid

Dok ovo pišem, u Hrvatskoj se željno iščekuje prva kod nas prevedena knjiga ove autorice, “Sedam muževa Evelyn Hugo”, koja će vas, kako kažu, “izuti iz cipela”. 🙂

“Sedam muževa Evelyn Hugo” nije prva knjiga koju je ova autorica napisala (mislim da je šesta), ali je prva njezina koju sam ja pročitala i knjiga me je toliko oduševila – zapravo, najviše me oduševila junakinja knjige, Evelyn Hugo – da sam jedva čekala njezinu sljedeću knjigu.

Kada sam saznala naslov (“Daisy Jones and the Six”), sadržaj, vrijeme i temu knjige, poprilično sam ohladila. Svijet glazbe – mimo ljetnih hitova za plesanje, nešto probrane klasike za uživanje i strogo odabrane metal-bandove za psihoemocionalnu samorehabilitaciju – slabo me zanima. Svijet rock-bandova 1960-ih godina me apsolutno, ali APSOLUTNO nikada nije zanimao. Zbog toga sam nekako prešutno odlučila možda i propustiti ovu knjigu.

Ali onda su počele pristizati prve recenzije i prve ocjene i uskoro više nisam mogla pobjeći od činjenice da je Taylor Jenkins Reid uspjela ovom nekonvencionalnom knjigom (opet) potpuno osvojiti čitatelje. Morala sam joj dati priliku… A kad sam je pročitala, morala sam joj dati i visoku Goodreadsovu ocjenu.

Ladies and gentlemen, TJR did it again. Nije me oborila kao s Evelyn Hugo, ali me je pošteno, pošteno zaljuljala. Ako ste među onima koji vole glazbu, i to baš onaj stari, kontroverzni rock na vrhuncu slave tog glazbenog žanra, ovo je knjiga za vas.

Recenzije prethodnih knjiga Taylor Jenkins Reid možete pročitati ovdje:
“Sedam muževa Evelyn Hugo”

POSTSCRIPT (P.S. I love you #2) – Cecelia Ahern

Postscript – Cecelia Ahern

Jednom davno, čak tamo 2005. godine, jedna mlada žena napisa knjigu naslova “P.S. volim te” i započe svoju nezaustavljivu spisateljsku karijeru.

Njezina dirljiva knjiga o 30-godišnjoj Holly koja nakon suprugove smrti pronalazi njegova pisma namijenjena njoj, koja joj je pisao dok je još bio živ, učinila je Ceceliu Ahern jednom od najprepoznatljivijih autorica modernih romansi čijim se novim knjigama čitatelji, čini se, uvijek vesele, unatoč vrlo podijeljenim dojmovima o istima.

Ove godine, Cecelia Ahern nam daje nastavak ove knjige. Holly Kennedy je nakon suprugove smrti uspostavila koliko-toliko stabilan i normalan život, kad joj pristupi grupa žena koje su, nadahnute pričom o pismima koja joj je ostavio suprug, osnovale “P.S. Volim Te Klub”. Članice tog kluba, naime, i same se polako opraštaju od vlastitih života i htjele bi da im Holly pomogne u pisanju pisama koje će ostaviti svojim voljenima.

Holly isprva ne pada na pamet otvarati sedam godina staru ranu i vraćati se žalostima koje je već preboljela, no uskoro shvaća da, kada nekoga doista voliš, uvijek postoji još ono nešto što mu želiš reći…

Evo prilike vama novim, mlađim generacijama da možda otkrijete Ceceliu Ahern (ako je niste već otkrili) i njezinu prvu knjigu (ako ste je upoznali, ali niste stigli čitati prve naslove); dobro će doći kao uvod ili osvježavanje pamćenja za ovaj nastavak.

Nadam se samo da neće biti nespretan i možda čak i nepotreban, kao što se dogodilo sa nastavcima knjige “Tu sam pred tobom” autorice Jojo Moyes.

Recenzije prethodnih knjiga Cecelie Ahern možete pročitati ovdje:
“Godina u kojoj sam te upoznala”
“Skupljač pikula”
“Nesavršeni”

THE STRAWBERRY THIEF (Chocolat #4) – Joanne Harris

The Strawberry Thief – Joanne Harris

Idemo se igrati, ja kažem “Knjiga ‘Čokolada’ Joanne Harris”, a vi mi kažete što vidite? 🙂 Sigurna sam da vidite Johnnyja Deppa i prekrasnu Juliette Binoche. Gotovo sam sigurna da ste maštali o tome da jednoga dana svoju kćerkicu nazovete Anouk i posve sam sigurna da ste čitajući knjigu i gledajući film (opet i opet i opet) pojeli zastrašujuće količine čokolade.

Čitatelji (a čini mi se i sama autorica) su se toliko zaljubili u Vianne, njezinu krasnu obitelj i sklonost da živi tihim, ali neobičnim životom i k sebi privlači nebične ljude, da se čitava priča nije mogla zaustaviti samo na prvoj knjizi.

Nakon “Čokolade” uslijedio je nastavak “Cipelice kao bombon” (izvornog naslova “The Girl With No Shadow”), a za njim i treća knjiga, “Peaches for Father Francis”, u kojoj se Vianne Rocher vraća u gradić Lansquenet, koji kod nas, koliko je meni poznato, nije preveden.

Skoro sedam godina nakon posljednje knjige o Vianne, Joanne Harris nam donosi četvrtu nazvanu “The Strawberry Thief”. Vianne Rocher se konačno u gradiću Lansquenetu osjeća dobrodošlo, gradić je prihvatio da je to njezin dom, nitko više ne pita tko su očevi njezine dvije kćeri, Anouk i Rosette, a Vianneine čokoladne čarolije ne izazivaju pobune među pobožnim ljudima.

Ali onda lokalna cvjećarica Narcisse premine, ostavljajući u nasljedstvo komad zemlje malenoj Rosette, kao i pisanu ispovjed ocu Reynaudu. Maleni gradić ponovno će potresti stari i novi strahovi i nerazumijevanja, stare i nove sumnje i neprijateljstva, a probudit će se i stare i nove tajne – pogotovo kada se na mjestu nekadašnje cvjećarnice otvori dućan koji će tajanstvenošću gotovo zrcaliti čokoladarnicu Vianne Rocher, koja mu se nalazi točno preko puta trga…

THE TESTAMENTS (The Handmaid’s Tale #2) – Margaret Atwood

The Testaments by Margaret Atwood

Petnaest godina je prošlo otkad su se vrata kombija zatvorila i odvela Offred u neizvjesnu budućnost. Ova knjiga daje odgovor na pitanje: “Što se dalje dogodilo?” koje muči čitatelje već skoro dvadeset i pet godina, otkad je Margaret Atwood prvi put objavila knjigu “Sluškinjina priča”.

U svojevrsnom nastavku te kultne knjige čekaju nas tri ženska svjedočanstva iz kojih ćemo saznati što se s NJIMA dogodilo… A možda i što se s NAMA dogodilo i što se s NAMA upravo događa.

Po knjizi “Sluškinjina priča” nedavno je snimljena i istoimena mrežna televizijska serija koja je 2018. godine osvojila 8 Emmyja (a bila je nominirana u 13 kategorija) te Zlatne globuse 2018. godine za najbolju dramsku seriju i najbolju glumicu u dramskoj seriji (Elisabeth Moss). Serija već ima dvije sezone, a prva epizoda treće sezone počet će se prikazivati za dva mjeseca.

I to je, dragi moji, kraj prvog dijela najava noviteta kojima se veselim u 2019. godini. Još jednom podsjećam, radi se o novim knjigama autora i autorica (na ovom popisu su samo autorice – vidi se da sam prošle godine čitala samo žene) koje znam, koje volim i čijim se novim naslovima neizmjerno veselim.

Na drugi dio najava možete skoknuti ako kliknete – ovdje. 🙂
Treći dio najava pogledajte na ovom linku, i posljedni, četvrti dio najava pogledajte – ovdje.