Nadam se da ste uživali u prvom, drugom i trećem dijelu ovoga popisa i da ste pribilježili neke naslove kojima ćemo se sada skupa veseliti i nestrpljivo ih iščekivati.

Ovo je za sada posljednji PLANIRANI dio ovog mog popisa najava novih stranih knjiga kojima se u ovoj godini veselim. Još uvijek su mi nepoznati svi naslovi koji će biti objavljeni do kraja godine, između kolovoza i prosinca, pa ako s vremenom saznam za još neke, proširit ću ovaj popis petim dijelom i o tome vas pravovremeno obavijestiti. 🙂

Za sada, idemo pogledati što sam stavila na ovaj posljednji, ali ne i najmanje važan, popis.

CARI MORA – Thomas Harris

Cari Mora by Thomas Harris

Kakve su i koliko daleko sežu posljedice naših mračnih opsesija? U svojoj novoj knjizi na ovo pitanje će nam odgovoriti otac Hannibala Lectera i nezaboravne knjige “Kad jaganjci utihnu”, zbog čije ću ekranizacije glumca Anthonyja Hopkinsa uvijek vidjeti kao Hannibala, bez obzira u kojem filmu glumio. Znam da nisam jedina. 🙂

Preko dvadeset i pet milijuna dolara u zlatu leži ispod kuće na obali mora, u Miami Beachu; nemilosrdni lovci na bogatstvo i moć traže ga već godinama. Predvodnik ove pohlepne grupe, Hans-Peter Schneider, svoje nezamislive mračne apetite zadovoljava zarađujući ostvarivanjem nasilnih fantazija drugih, bogatijih ljudi.

Cari Mora, kućepaziteljica kuće na koju je ova skupina okrutnih ljudi usmjerila svoju pozornost, pobjegla je iz svoje domovine bježeći upravo od nasilja. Njezin privremeni status građanke SAD-a je nesiguran, poslovi koje radi da preživi su brojni i teški, ali Cari Mora, lijepa i obilježena ratom, zapne za oko upravo Hansu-Peteru, koji shvaća da se bliži kući i blagu koje ona skriva.

Ali Cari Mora posjeduje zapanjujuće vještine, a njezin nagon za preživljavanjem testiran je već prije… Tko želi saznati kakva se čudovišta rađaju u mračnim procjepima između žudnje muškarca i ženine želje da mu se odupre i živi?

Count me in!

UNTITLED – Paula Hawkins

Untitled by Paula Hawkins

Znamo li kako će se zvati nova, treća knjiga Paule Hawkins? Ne znamo još. Znamo li kako će izgledati naslovnica? Nope. Znamo li o čemu će se raditi u toj knjizi? Ni to ne znamo. Znamo samo da do kraja godine stiže novi naslov ove autorice i nekima od nas je samo ova informacija dovoljna za sreću.

Svjesna sam da Paula Hawkins nije najbolja ever spisateljica psiholoških trilera i svjesna sam da njezine knjige nisu među najboljima i najpopularnijima među čitateljima ovog žanra. Meni, međutim, jako odgovaraju njezine knjige; priče mi ne zvuče nevjerojatno i neuvjerljivo, stil pisanja mi je divan i jasan, njezina organizacija događaja mi zaokuplja pozornost i zahvalna sam joj što sporednim likovima i radnjama daje tek onoliko značaja i dubine koliko je potrebno da priča bude napeta i uvjerljiva.

Iskreno, osvježenje mi je što kod nje žene nisu samo i isključivo žrtve, što nisu pasivne čak i kad su do grla u ozbiljnim privatnim patologijama, i što ne poseže za silovanjem kao jedinim i glavnim nasiljem nad ženama, koje i dalje, čini mi se, privlači jako puno morbidne pažnje čitalaca ovog žanra.

Recenzije prethodnih knjiga Paule Hawkins možete pročitati ovdje:
“U vodu”
“Djevojka u vlaku”

THE FOUNTAINS OF SILENCE – Ruta Sepetys

The Fountains of Silence by Ruta Sepetys

Francova Nacionalistiška Španjolska 1957. godine skriva mnoge mučne i mračne tajne, ali turisti i dalje neumorno preplavljuju zemlju, privučeni suncem i vinom.

Osamnaestogodišnji Daniel Matheson, sin bogatog teksaškog naftaša, u pratnji roditelja dolazi u Španjolsku, kako bi kroz objektiv svog fotoaparata upoznao rodnu zemlju svoje majke.

Upravo fotografija – i sudbina – u njegov život donijet će Anu, čija obitelj i dalje trpi posljedice Španjolskog građanskog rata. Njegove fotografije će ovog mladog čovjeka nagnati da postavlja neugodna, opasna pitanja i da spozna sve oblike i dosege sreće, ali i straha.

Kako bi zaštitio one koje voli, naći će se okružen odlukama koje su u njega uperene kao nišani pušaka; dok se životi i ljubavi isprepliću, sunčani grad pokazat će svoje mračno, opasno, jezovito lice.

Nadahnuta stvarnim građanskim problemima iz razdoblja Francove diktature, Ruta Sepetys donosi nam dirljivu priču o identitetu, nezaboravnoj ljubavi, posljedicama rata i razornoj snazi šutnje.

A SINGLE THREAD – Tracy Chevalier

A Single Tread by Tracy Chevalier

Nakon što je u ratu izgubila i brata i zaručnika, Violet Speedwell postala je jedna od “suvišnih žena”, pripadnica generacije osuđene na usidjelištvo naprosto zato jer je u ratu poginulo toliko puno muškaraca.

No, Violet se ne može pomiriti s time da će život provesti skrbeći o svojoj ožalošćenoj, ogorčenoj majci. Čim je, živeći na kuhanim jajima i suhom tostu, prištedjela dovoljno novca da preseli u Winchester, grad najljepših engleskih katedrala. Tamo će se pridružiti skupini žena koje održavaju stoljetnu tradiciju izrađujući i vezući jastučiće za molitvena klecala.

Violet će u ovoj grupi žena pronaći podršku i pomoć, posao koji je ispunjava, kao i odanu prijateljicu u živahnoj Gildi. No, kada okolnosti zaprijete njezinoj tek stečenoj samostalnosti i dok se novi rat ukazuje na obzoru, Violet će se morati boriti da zadrži svoje mjesto pod suncem, upravo tamo gdje ženama, smatralo se tada, nije bilo mjesto.

TWAS THE NIGHTSHIFT BEFORE CHRISTMAS – Adam Kay

Twas the Nightshift Before Christmas
by Adam Kay

Smijala sam se i plakala (a sudeći po broju prodanih primjeraka i vremenu koje je autorova prva knjiga provela visoko na ljestvicama najprodavanijih knjiga, smijali su se i plakali milijuni ljudi) čitajući njegovu prvu knjigu, “This Is Going To Hurt” i zauvijek se zaljubila u ovog bivšeg liječnika koji je ostavio skalpel i uzeo olovku. Ili tipkovnicu.

Krajem godine stiže njegova nova knjiga koja će zapravo biti zbirka od dvadeset i pet priča mladih liječnika pripravnika i drugog medicinskog osoblja za koje ne postoje blagdani. Priče će nam prikazati kako može izgledati nečiji dan kada Božić mora provesti u bolnici, spašavajući nesretnike koje je tamo dovela ili loša sreća ili vlastita glupost, a možda i onaj dobro nam poznati stres koji, koliko god se mi trudili, sprječava dobar dio obitelji da ovaj dan provedu idilično, u miru. 🙂

Ne sumnjam da će biti i poučno i zabavno, barem nama koji nismo jako gadljivi. 😀 Jedva čekam!

Recenziju prethodne knjige Adama Kaya možete pročitati ovdje:
“This Is Going To Hurt”

THINGS MY SON NEEDS TO KNOW ABOUT THE WORLD – Fredrik Backman

Things My Son Needs To Know About The World
by Fredrik Backman

Ova knjiga je zapravo zbirka pisama novopečenog oca svome sinu – a i samome sebi – o najvažnijim, velikim i malim, životnim lekcijama te izazovima i ljepotama roditeljstva, pogotovo očinstva.

S obzirom na to koliko je brzo ovaj autor postao poznat i omiljen, sigurna sam da će njegovi vjerni čitatelji jedva dočekati bilo koju novu knjigu iz njegova pera. Nama koji smo, uz to što smo autorovi veliki obožavatelji ujedno i roditelji, ova knjiga će, čini mi se, biti posebno zanimljiva. Baš se veselim!

INLAND – Téa Obreht

Inland by Téa Obreht

Svojim prvijencem, “The Tiger’s Wife” (knjiga se može naći u izdanju bosanskog Buybooka pod naslovom “Tigrova žena”), Téa Obreht osvojila je 2011. godine prestižnu Orange Prize for Fiction, koja se danas zove Women’s Prize for Fiction.

Sada se na književnu scenu vraća knjigom “Inland” i pričom o Nori, ženi koja 1893. godina živi u sušom poharanoj Arizoni. Njezin muž otišao je u potragu za vodom, a dva najstarija sina otišla su od kuće nakon burne svađe. Nora čeka njihov povratak, ili barem kakve vijesti o njima, u društvu svojega najmlađeg sina, koji je uvjeren da misteriozna zvijer vreba na njihovo imanje i kuću.

Lurie je bivši kriminalac, čovjek kojega progone njegovi vlastiti duhovi. Čini se da svaka izgubljena duša koju susretne nešto treba i traži od njega. Odmak i odmor od tih zahtjeva nalazi u neočekivanoj vezi koja će ga odvesti preko američkog Zapada. Način na koji će se Norina i Lurijeva priča ispreplesti iznjedrit će glavne napetosti i iznenađenja u ovoj knjizi, koja rasvjetljava malo poznatu, ali istinitu povijest ovoga dijela Amerike.

GIRL – Edna O’Brien

Girl by Edna O’Brien

“I was a girl once, not anymore.”

Ovu sam čuvala za sam kraj jer – Edna… Edna koja ode čačkati tamo gdje nitko drugi ne čačka. Edna koju nije strah.

Ova njezina željno iščekivana knjiga govori o mladim ženama koje je oteo Boko Haram, džihadistička teroristička skupina sa sjedištem u sjeveroistočnoj Nigeriji, poznata po svojim masovnim otmicama i silovanjima djevojčica i djevojaka.

Ovo je brutalna priča o zatvoreništvu i mučeništvu, o strahu, o hororima, zlostavljanju i nepravdi koja čeka onu djevojku koja se uspije živa vratiti doma, ali s djetetom neprijatelja u trbuhu. Ovo je priča o hrabrosti jedne djevojke, o njezinom gotovo čudesnom preživljavanju, o nesalomljivoj nadi i vjeri u dobrotu i spas ljudskog srca.

Ne znam hoću li imati želuca za nju, ali imam je na pameti, jako je imam na pameti cijelo vrijeme…

Recenziju prethodnih knjiga Edne O’Brien možete pročitati ovdje:
“Male crvene stolice”

I to vam je, dragi moji ljudi, za sada to. Ako se pokaže potreba, proširit ću ove najave i petim popisom i odmah ga podijeliti s vama. Nadam se da sam vam donijela neke dobre vijesti, ali prvenstveno da će vam ovi moji popisi poslužiti kao podsjetnici na naslove koje biste voljeli držati na oku, pa ih potražiti čim budu objavljeni.

Postoji li na ovom popisu neki naslov koji vas posebno zanima ili kojemu se posebno veselite? Recite mi slobodno, uvijek me zanima… 🙂

Ako želite pogledati prethodna tri popisa, evo linkova:
Nove knjige omiljenih autorica i autora – 1. dio
Nove knjige omiljenih autorica i autora – 2. dio
Nove knjige omiljenih autorica i autora – 3. dio

Hvala vam na strpljenju i ugodan ostatak dana vam želim!
Tipkamo se uskoro!