S obzirom na sve one lijepe pozitivne reakcije na prvi dio (mislim da će ih biti sve skupa četiri) ovog mog blog-serijala o novim knjigama “starih” autora, mogu samo zaključiti da ne tipkam sve ovo uzalud – nekima od vas će, čini se, zaista dobro doći! Blistam od zadovoljstva! 🙂

Nećemo onda odugovlačiti, svi znate što je ovo i zašto ste tu (a ako ne znate, počnite od ovog blog-posta), pa nastavljamo…

THE GIVER OF STARS – Jojo Moyes

The Giver of Stars by Jojo Moyes

Mislim da smo svi zreli za novu knjigu Jojo Moyes. Mislim da je najviše sama Jojo Moyes bila zrela za novu knjigu Jojo Moyes. Zaista volim Lou Clark, i znam da nisam jedina, ali – a rekla sam ovo već toliko puta da samoj sebi već idem na živce – njezina priča se nepotrebno rastegla kroz još dva nastavka koja. Od 2012. godine se Jojo Moyes druži s Lou i mislim da je jedva čekala završiti s njom.

Posljednji nastavak “Još uvijek ja” i nije toliko loš, ali mogao je biti toliko, toliko bolji – na koji način je za mene ova knjiga mogla biti bolja opisala sam u recenziji same knjige, ali što je tu je. Spremna sam da me Jojo Moyes očara nekim novim naslovom.

I evo ga, do kraja ove godine stiže nam “The Giver of Stars”, nadahnuta istinitim događajima u vrijeme velike ekonomske depresije (1930-te godine) u SAD-u.

Napustivši Englesku kako bi se udala za zgodnog Amerikanca, Bennetta Van Clevea, Alice Wright uskoro zaključuje da nije posve zadovoljna i ispunjena svojim životom vrijedne i pokorne supruge koja još mora trpjeti nesnošljiv karakter svoga svekra, vlasnika lokalnog ugljenokopa.

Kada do nje dođe vijest da se traže žene koje će, po ideji Eleanor Roosevelt, formirati jednu od putujućih knjižnica, koje bi donosile knjige, informacije i vijesti zabačenim naseljima, Alice se drage volje prijavi.

Vođa njihove grupe, a uskoro i Aliceina najveća saveznica, zove se Margery, pametna, otresita, neovisna kćer zloglasnog lokalnog kriminalca; žena koja nikada i nizašto ni od koga nije tražila dopuštenje. Pridružit će im se još tri osebujne žene.

Nazvane Horseback Kentucky Librarians of Kentucky, ove mlade žene suočavat će se s mnogim opasnostima, ali i doživjeti nezamislive avanture koje će promijeniti živote kako njih samih, tako i svih onih koji su ih voljeli.

Kažu da će ovo biti nezaboravna, zabavna, smiješna, ali i duboko dirljiva priča o prijateljstvu, odanosti, ljubavi, strasti i hrabrosti da se posegne za onime što slovi kao nemoguće i nedostižno. Jeeeedva čekam!

Recenzije prethodnih knjiga Jojo Moyes možete pročitati ovdje:
“Tu sam pred tobom”
“Nakon tebe”
“Još uvijek ja”

IMAGINARY FRIEND – Stephen Chbosky

Imaginary Friend by Stephen Chbosky

Prvu knjigu ovog autora kod nas je još 2014. godine za Algoritam prevela Nika Antunac, a originalni naslov “The Perks of Being a Wallflower” kod nas je preveden kao “Charlijev svijet”. Po ovoj knjizi snimljen je i istoimeni film koji je osvojio brojne filmske nagrade, a nakon dirljive i potresne priče o povučenom srednjoškolcu koji skriva (i od samoga sebe) vrlo osjetljive tajne, Stephen Chbosky se vraća s novom knjigom.

Bježeći od partnera zlostavljača, samohrana majka Kate Reese usred noći bježi sa svojim sedmogodišnjim sinom, Christopherom. Tek što su se skrasili u malenom, zabačenom gradiću u Pennsylvaniji, Christopher će nestati.

Kada dječak šest dana kasnije išeta iz šume, bit će potpuno neozlijeđen, ali ne i nepromijenjen, ne i sam. Christopher ima neobičnog, nevidljivog prijatelja i samo ga Christopher može čuti i vidjeti.

Njegov prijatelj govori mu da ima misiju – do Božića mora sagraditi kućicu na drvetu. Ako ne uspije, životi ljudi u tom malenom gradiću, uključujući i život Christopherove majke, više nikada neće biti isti…

Sounds creepy. Može. 🙂

THE BOOK OF DREAMS – Nina George

The Book of Dreams by Nina George

Dok sam živa, i dok je autorica živa, ja ću jedva čekati svaku njezinu novu knjigu. Nisam veliki ljubitelj priča o ljubavima – sretnim, nesretnim, tajanstvenim, prošlim, sadašnjim, budućim… Ali kada Nina George onim svojim sanjivim, nježnim tempom i slikovitim stilom piše o njima, ne samo da ih toleriram, nego ih i rado pratim. 🙂 I volim što su njezini likovi stariji, ozbiljni ljudi.

“Mala pariška knjižara” dala mi je nezaboravnog gospodina Perdua i njegovu ploveću knjižaru, “The Little Breton Bistro” dala mi je sirotu, izmučenu, skromnu i hrabru Marianne. Pitam se s kime će me ova nova knjiga upoznati?

Henri se sprema po prvi puta u životu upoznati svoga sina, Sama, ali dok prelazi most prema mjestu gdje se trebaju naći, dogodi se nesreća o kojoj će Sam tek sutradan čitati u novinama.

Njegov otac je heroj, ali se nalazi u komi; njihov prvi susret dogodit će se u bolnici, u pratnji neurologa kojeg kolege zovu Bog i koji jedini sa Samom razgovara kao da su potpuno ravnopravni. Neurolog je, zapravo, zaintrigiran Samovim mozgom – Sam, naime, “pati” od sinestezije. Ta kognitivna neobičnost omogućava mu da vidi očeve misli, osjećaje i snove.

Može li se samo na temelju toga sagraditi odnos kakav zaslužuju i otac i sin?

Možete se kladiti da ću se što je prije moguće baciti na čitanje ove knjige kako bih saznala Ninin odgovor na to pitanje.t

TIDELANDS (THE FAIRMILE #1) – Philippa Gregory

Tidelands by Philippa Gregory

Ovom knjigom započinje cijeli novi ljubavno-povijesni serijal majstorice ovog žanra.

Sredina je sedamnaestog stoljeća u Engleskoj; opasna su to vremena za žene koje su drugačije…

Englesku potresa građanski rat, a ratni nemiri dosežu čak i najzabačenije predjele zemlje, pa ni Tidelands, močvarna područja na jugu, nisu iznimka. Tamo, na lokalnom groblju, mlada žena imenom Alinor, izmučena siromaštvom i praznovjerjima, čeka duha koji će je osloboditi njezinog nasilnog supruga. Umjesto duha, susrest će Jamesa, mladog bjegunca. Pomažući mu pronaći put kroz opasni močvarni teren, Alinor nije svjesna da dovodi nevolju u samo središte vlastitoga života.

Alinor je – sama, bez supruga, vješta u otklanjanju boljetica biljnim pripravcima, i to u vrijeme kada su progoni vještica bili na svom povijesnom vrhuncu – već bila sumnjiva u očima svojih praznovjernih susjeda. Kada iznenada stekne pravo malo bogatstvo, izazvat će zavist među svojim neprijateljima i strah među suseljanima, koji se neće libiti ni najkrvavijih poteza kako bi je se riješili.

THE INSTITUTE – Stephen King

The Institute by Stephen King

Usred noći, u tihom prigradskom naselju, provalnici nečujno usmrte roditelje Luke Ellisa, a dječaka odvedu sa sobom. Luke će se probuditi u Institutu, u sobi koja izgleda potpuno isto kao i njegova, samo bez prozora.

S druge strane vrata njegove sobe nalaze se druga vrata, a iza tih drugih vrata nalaze se i druga djeca, svako od njih sa različitim nadnaravnim sposobnostima. Tu su Kalisha, George, Nick, Iris i Avery; zajedno s Lukeom nalaze se u dijelu Instituta koji se naziva Prednja Polovica. Postoji i Stražnja Polovica; i tamo postoje neka djeca. Kada jednom odeš u Stražnju Polovicu, kaže Kalisha, više nikada ne izađeš van.

Ravnateljica ovog Instituta, gospođa Sigsby, i njezino osoblje odlučno je da iz ove djece izvuče samo srž njihovih posebnih moći i pritom ne biraju sredstva ni razinu okrutnosti. Ako ne učiniš što ti kažu, kazne su surove.

Kako jedan po jedan od njegovih novostečenih prijatelja nestaje u Stražnjoj Polovici, Luke je sve odlučniji u namjeri da izađe i potraži pomoć. No, nitko nikada nije pobjegao iz Instituta.

Bit će ovo, kažu, sraz između dobra i zla u svijetu u kojem dobri i hrabri ne pobjeđuju baš uvijek.

THOSE WHO ARE LOVED – Victoria Hislop

Those Who Are Loved by Victoria Hislop

U svojoj novoj knjizi Victoria Hislop vodi nas u kompliciranu političku i vojnu povijest grčkih otoka u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Themis je danas baka, ali prije mnogo, mnogo godina, bila je tek nepoznata mlada djevojka koja je odrastala u predgrađu Atene, u obitelji u kojoj je, čini se, svaki član vrlo gorljivo zastupao potpuno oprečna politička uvjerenja i stavove.

S nacističkom okupacijom njezin bezbrižan život naglo završava. Vođena vlastitim uvjerenjima i željom za otporom, Themis će se pridružiti komunističkim snagama. Već oslabljenu, porušenu, opljačkanu i poraženu Grčku će, gotovo bez predaha od prethodnog rata, potresti novi unutarnji sukobi koji će prerasti u Grčki građanski rat.

Progonjena, zatočena i zauvijek promijenjena nezamislivim užasima kojima je svjedočila i koje je preživjela, Themis će starost dočekati mirno, skrivajući sve ono što joj se dogodilo, sve do onoga dana kada će svoju priču početi pričati svojim unucima, ali i nama, čitateljima. Pričat će nam o tome kako je moguće, zbog istih političkih uvjerenja, ali u različitim okolnostima, pred različitim vlastima, biti smatram i herojem i zločincem.

Imam osjećaj da bi Victoriji Hislop ovo mogla biti najzrelija i najozbiljnija knjiga do sada i zato joj se neopisivo veselim.

THE STARLESS SEA – Erin Morgenstern

The Starless Sea by Erin Morgenstern

Osam godina nakon svoje prve knjige, “Noćni cirkus”, koja je sedam tjedana provela na The New York Timesovom popisu najprodavanijih knjiga, Erin Morgenstern vraća se s pričom koja zvuči jednako mračno i tajanstveno.

Zachary Ezra Rawlings već je bio pri kraju studija u Vermontu, kada mu je u ruke došla neobična knjiga, zametnuta među tomovima drugih zaboravljenih knjiga. Okrećući stranice i čitajući o neuzvraćenim ljubavima zatvorenika, kolekcionarima ključeva i drugim čudnovatim likovima, Zach nailazi na priču iz vlastitog djetinjstva…

Pokušavajući doznati tko je i kada zapisao epizodu iz njegova vlastitog života, Zachary nailazi na niz tragova – pčelu, ključ i mač – koji ga odvode na kostimiranu zabavu u New Yorku, u tajni klub, a zatim tajnim prolazima u drevnu knjižnicu skrivenu duboko ispod grada.

Knjižnica nije tek dom zaboravljenim knjigama i njihovim čuvarima – ona je dom izgubljenim gradovima i morima, ljubavnicima koji se, gurajući si papiriće s porukama ispod vrata, dopisuju kroz vrijeme; ona je mjesto u kojem žive priče koje pričaju mrtvi. Zachary će naučiti da postoje oni koji podnose velike žrtve kako bi ovo mjesto nastavilo postojati, kao i oni koji ga žele uništiti.

Putujući i gubeći se ovim uvrnutim, nevjerojatnim svijetom, Zachary će nastojati otkriti smisao i svrhu vlastitoga života – onog stvarnog, ali i onog koji je netko jednom davno zabilježio u onoj nemogućoj knjizi.

Zvuči super! Nadam se samo da će biti malo koherentnija nego “Noćni cirkus”; da blještavi opisi neće potpuno zagušiti radnju i/ili čak joj onemogućiti da se razvije u nešto s glavom, trupom i repom.

THE NICKEL BOYS – Colson Whitehead

The Nickel Boys by Colson Whitehead

Colsonovu višestruko nagrađivanu knjigu “Podzemna željeznica” nedavno je izdao Vorto Palabra i, kako čujem, fenomenalno se prodaje.

Njegova nova knjiga, “The Nickel Boys”, bacit će još malo svjetla na raznolikost patnji i nepravdi kojima je kroz povijest bilo izloženo crnačko stanovništvo, pogotovo na američkom Jugu.

Elwood, kojega su roditelji napustili, nakon čega je brigu o njemu preuzela baka, odlučio je pohađati lokalni crnački koledž. No, samo jedna pogreška dovoljna je da zaustavi njegovu karijeru i pošalje ga u zloglasnu popravnu ustanovu, The Nickel Academy.

Ova ustanova obećava da će svojim štićencima pružiti psihološku, intelektualnu i fizičku obuku, kako bi od delikvenata stvorila časne i poštene ljude. U stvarnosti, The Nickel Academy je groteskna kuća strave u kojoj osoblje sadistički premlaćuje i seksualno zlostavlja štićenike. Bilo tko tko se opire ili pobuni, nestaje bestraga.

Elwood snagu pronalazi u inspirativnim govorima doktora Martina Luthera Kinga, ali njegov kolega Turner nalazi Elwoodova uvjerenja naivnima i infantilnima; jedini način da čovjek preživi u takvim uvjetima jest da bude spletkareća životinja i da se kloni nevolja. Ova dva različita načina na koja ova dva mlada čovjeka preživljavaju Akademiju odredit će njihove sudbine u desetljećima koja tek nadolaze.

Priča je nadahnuta stvarnom popravnom ustanovom koja je stotinu i jedanaest godina postojala na Floridi, i koja je u tom vremenu tko zna koliko mladih života monstruozno izobličila i potpuno uništila.

To vam je sve za sada, dragi moji! Nadam se da ste pronašli barem jedan naslov kojem se možemo zajednički veseliti.

Prvi dio najava, ako ste ga propustili, možete pogledati – ovdje.
U međuvremenu sam objavila i treći i četvrti ovakav popis najava, pa ako imate vremena – click away. 🙂

Hvala vam na strpljenju i povjerenju!
Tipkamo se uskoro!